Leadership

Mai toata lumea vorbeste despre leadership si importanta acestuia. Dar ce inseamna mai exact sa fii un lider si cum aplica acestia leadership-ul in viata de zi cu zi?

Liderii sunt acel gen de persoane care ne inspira, care se ajuta pe ei insisi dar si pe cei din jur sa  faca ceea ce este corect, ce trebuie. Exista diferente clare intre manageri, cei cu care ne intalnim cel mai adesea, si lideri iar tabelul de mai jos prezinta o scurta comparatie intre cele doua tipologii pentru a intelege mai bine diferentele dintre cei doi:

Lider

Manager

Maleabil Stabil
Concentrat pe oameni Concentrat pe organizarea muncii
Gandeste pe termen lung Gandeste pe termen scurt
Urmareste o viziune Urmareste atingerea unor obiective
Stabileste directia Planuieste detaliile
Este carismatic Detine autoritate formala
Apeleaza la emotii Apeleaza la inteligenta
Este proactiv Este reactiv
Considera conflictul ca fiind util Considera conflictul ca ceva ce trebuie evitat
Ofera credit pentru rezultate Isi asuma creditul pentru rezultate

 

Dar leadershipul nu poate exista fara management. Astfel, este nevoie de un leader pentru a stabili directia sau viziunea ce trebuie urmata, dar si de un manager care sa distribuie sarcini si sa se asigure ca se iau toate masurile necesare pentru atingerea viziunii. Cu alte cuvinte, este nevoie de un mix bun, dupa cum spune reclama.

Astfel, desi managerii au in atributii taskuri precum planificare, organizare, verificarea taskurilor sau conducerea echipei, nu toti sunt au si calitati de lider.  Mai exact, anumiti manageri nu au dezvoltate calitatile de lideri iar subordonatii lor ii urmeaza doar in virtutea titulaturii pe care o au, iar nu neaparat pentru ca ii inspira in acest sens.

Principala diferenta dintre un manager si un lider este aceea ca liderii nu detin in mod obligatoriu si o pozitie de conducere. Spre deosebire de manageri, liderii sunt urmati datorita personalitatii lor, a comportamentului sau a valorilor acestora. Un lider investeste timp si energie in proiecte care il motiveaza. In acelasi timp, liderii sunt foarte interesati ca si oamenii din jurul lor sa isi atinga tintele si sa gaseasca implinirea.

Si nu in ultimul rand, liderii cauta mereu sa inoveze, sa descopere noi modalitati de a face lucrurile.

La OVB Allfinanz Romania celebram leadership-ul

In echipa OVB Allfinanz Romania cautam mereu sa atragem lideri, dar si sa dezvoltam abilitatile de leadership in cadrul echipei noastre. Credem ca fiecare membru este important si tocmai de aceea dezvoltarea continua a fiecaruia este un tel al nostru in sine.

Afla mai multe despre cum poti face parte din echipa noastra dar si daca ai calitatile necesare pentru a deveni un lider.

Primeste articole noi pe e-mail

Fields marked with an * are required

Mai multe articole

Vezi toate articolele