Cheltuieli

Romanii au multe cheltuieli, dar o mare parte a acestora sunt desintate bunurilor de consum.

Mai exact, conform unui studiu INS realizat pentru 2016, peste 70% din cheltuielile totale ale gospodariilor sunt destinate cheltuilelor de consum. Principalele categorii de cheltuieli sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii, dar si transferurile catre administratia publica si privata, cat si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Mai mult, conform studiului, in medie 36,1% din totalul cheltuielilor romanilor se indreapta spre produse alimentare si bauturi non-alcoolice.

Cred ca tipul de cheltuieli pe care le are o familie, precum si procentele alocate pentru fiecare categorie in parte, spun foarte multe despre aceasta.

In copilaria mea, de exemplu, se punea un accent deosebit pe mancare. Conta sa fie multa mancare mai tot timpul, dar mai ales de sarbatori. Astfel, daca in timpul anului, in afara sarbatorilor, in frigider gaseam mai mereu cel putin doua feluri de mancare, de sarbatori frigiderul devenea neincapator si trebuia sa ne folosim si de alte spatii de depozitare.

Parea ca mancarea era tot ce conta atunci cand te gandeai la ce face ca sarbatorile sa fie speciale. Gandindu-ma la vremurile pe care le-au trait ai mei pot sa inteleg aceasta nevoie a lor de atunci.

Dar recunosc ca astazi nu mai pot intelege aceasta nevoie exagerata a romanilor de a cheltui sume importante pe mancare. Cred ca este mai importanta calatoria si amintirile pe care ni le facem de-a-lungul timpului decat ce avem in frigider. Cred ca este mai importanta fericirea copilului de a primi de la Mos Craciun jucaria la care a visat mult timp, dar si a sotiei care primeste un cadou neasteptat de la sot, fara sa fie o ocazie speciala. Tot asa cum cred ca este mai important sa vezi locuri noi, sau chiar locuri vechi care iti sunt dragi, decat numarul de bluze, camasi sau pantofi din sifonier.

O viata fara cheltuieli pare o utopie in zilele noastre. Dar o viata cu investitii care ii imbunatatesc acesteia calitatea este mai buna decat o masa copioasa in fiecare zi.

Conteaza pe ce pe cheltui banii

Tipul de cheltuieli pe care le are gospodaria ta, dar si procentele pe care le aloci fiecarei categorii in parte sunt importante.

Afla care sunt categoriile de cheltuieli importante pentru tine dar si cum iti poti imbunatati stilul de viata printr-o gestionare cat mai eficienta a finantelor tale proprii.

Contacteaza un consultant financiar OVB Allfinanz Romania pentru a primi o consultatie financiara care iti poate schimba viata.

Primeste articole noi pe e-mail

Fields marked with an * are required

Mai multe articole

Vezi toate articolele